ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Εσπερινό της Συγχώρεσης, ο οποίος τελέστηκε με τη δέουσα κατάνυξη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Συμπροσευχόμενοι ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.Παντελεήμων και ο Επαρχιούχος Επίσκοπος Μπούνιας, Κισανγκάνι και Ανατολικού Κογκό κ. Πολυκάρπος Τη διακονία του λόγου είχε ο π. Λουκάς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Ο οσιολογιώτατος μοναχός, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετή της εγκράτειας υπογραμμίζοντας ότι η ακράτεια που επέδειξαν οι πρωτόπλαστοι υπήρξε η αιτία της έξωσής τους από τον Παράδεισο.

Ακολουθούν μερικές από τις σκέψεις της πνευματικής ομιλίας.

«Ο Θεός επέτρεψε την παρουσία του θανάτου «ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται».

Ο Κύριος έρχεται στον κόσμο και επιδίδεται στην άσκηση της νηστείας, για να διορθώσει την κατάλυση της νηστείας από τους πρώτους οικήτορες του Παραδείσου. Η εικόνα του Θεού του αοράτου είναι ο Ιησούς Χριστός.

Οι πρωτόπλαστοι έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση τους παρέβησαν την εντολή του Θεού, εμείς υπακούοντας στο θέλημα του Θεού οδηγούμαστε στη θέωση.

Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να φτάσουμε στο σκοπό που είναι η αγάπη.

Ο Θεός με τη νηστεία μετρά πού κλίνει η καρδιά μας δηλαδή βλέπει αν μπορούμε να θυσιάσουμε κάτι υλικό για την αγάπη Του».

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Αγιορείτη μοναχό για την πνευματική τροφή που πλούσια πρόσφερε, ευχήθηκε στους πιστούς καλή Σαρακοστή!

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως