Δελτίο τύπου

Μας αξίωσε και φέτος ο Θεός να πανηγυρίσουμε στις 27 Μαϊου 2024 τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, του Ομολογητού και Θαυματουργού, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μικρός παλαιότερος Ιερός Ναός μας. Σε όλη τη διάρκεια της πανηγύρεως είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε ανάμεσά μας τη θαυματουργή εικόνα και το μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, αλλά και μικρό τμήμα από τα άμφιά του .

Οι πανηγυρικές ακολουθίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Μαϊου 2024 με βραδινή Θεία Λειτουργία, αφιερωμένη μάλιστα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών και Προαγωγικών  εξετάσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά μας να προσευχηθούν για την επιτυχία τους και να πάρουν την ευλογία του Αγίου προσκυνώντας το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του.
Το Σάββατο 25 Μαϊου τελέσθηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα  ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου μας.
Την παραμονή, Κυριακή 26 Μαϊου, το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της μουσικής της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και με πλήθος πιστών να ακολουθεί. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής στον οποίο προέστη ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ρωμανάς, ο οποίος με φλογερό και δυναμικό λόγο αναφέρθηκε στη Χάρη του Αγίου Ιωάννου και στο Μυστήριο της Αγιότητας, η οποία δεν περιορίζεται από χρόνο, τόπο ή γλώσσα.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία σε εξαιρετικά λαμπρή ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης. Ο προεξάρχων πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών Παπαγεωργίου με τον γνωστό γλαφυρότατο λόγο του ανέπτυξε τη σημασία της φράσης «Αγίασον, Κύριε, τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου σου», τονίζοντας τη σπουδαιότητα της πνευματικής φροντίδας του ανθρώπινου σώματος που είναι ναός του Θεού. Κλείνοντας τον λόγο του μετέφερε στους πιστούς ,ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ,κ.κ. Βαρνάβα τις θερμές πατρικές ευχές του.
Η Πανήγυρη έκλεισε το απόγευμα της ίδια ημέρας με Εσπερινό και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος Μπέτας ευχαρίστησε θερμά όλους τους πατέρες που τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Αγίου, αλλά και όλους τους ευλαβείς ενορίτες και προσκυνητές, οι οποίοι συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον Άγιο Ιωάννη.
Ακολούθησε στην αυλή του Ιερού Ναού μουσικοχορευτική εκδήλωση της οποίας την έναρξη έκανε με παραδοσιακά τραγούδια η χορωδία της ενορίας μας, των Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Στη συνέχεια, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με ομάδες τους το Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών, το Λαογραφικό Εργαστήριο Πολίχνης «Προμηθέας», ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Οι φίλοι της Παράδοσης», το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραχών Ευόσμου, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών και το νεοσύστατο Χορευτικό Τμήμα των Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Τραγούδια απέδωσε ο λαμπαδάριος του ναού και χοροδιδάσκαλος κ. Δρακόπουλος Παναγιώτης. Στο τέλος, πήραν μέρος στους χορούς όλοι μαζί οι πιστοί με κέφι και χαρούμενη διάθεση.
Ευχόμαστε θερμά η Χάρη του Θεού και η Ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου να σκεπάζουν τις ψυχές και τα σπιτικά όλων των πιστών.
Χριστός Ανέστη!