Διοίκηση – Γραφεία

Ι.Μ.Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως
Μητροπόλεως 11, Νεάπολη
56728, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 611-128, 2310 611-129
Fax: 2310 629-300
Email: [email protected]
Τα γραφεία λειτουργούν καθημερινά τις ώρες 08.00 – 14.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής

Πρωτοσύγκελλος : Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Πατσάνης
Ιδ. Γραφείο Σεβασμιωτάτου: π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης τηλ. 2310 672-063
Γραμματεία : Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κιζιρίδης
Λογιστήριο : Πρωτοπρ. π. Ιωάννης Δημητριάδης
Γραφείο Γάμων : Πρωτοπρ. π. Στέφανος Βασιλείου
Φιλόπτωχο Ταμείο : Πρωτοπρ. π. Στέφανος Βασιλείου
Οδηγός : κ.Χρυσόστομος Τύρης
Εκκλ. Υπάλληλος : κ.Άρης Ραφτόπουλος

Ιστορία

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ιδρύθηκε με το 411/16.04.1974 Νομοθετικό Διάταγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού προηγήθηκε σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι ουσιαστικές ανάγκες για τη διαποίμανση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου, εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, των προαστίων και των περιχώρων της πόλης, οδήγησαν νομοτελειακά στην κατάτμηση της παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι τότε (1974) είχε την ευθύνη της εκκλησιαστικής διοίκησης των περιοχών αυτών.

Ιδρύθηκαν για το λόγο αυτό δύο Μητροπόλεις: η Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τις περιοχές ανατολικά του κύριου πυρήνα της πόλης και η Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για τις δυτικές συνοικίες και τα περίχωρα αυτών.

Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εξελέγη ο μακαριστός κυρ. Διονύσιος Λαδόπουλος, που εποίμανε για μία τριακονταετία (1974-2004) με περισσή αγάπη και διακονία το χριστεπώνυμο λαό της τοπικής εκκλησίας. Τον διαδέχθηκε ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ κ. Βαρνάβας.

Αρχικά, στις περιοχές αυτές, τις «εκτός των τειχών» της πόλης, είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (π.χ. Νέα Μενεμένη, Νέα Μαγνησία, Διαβατά, Νέα Ευκαρπία) και στη συνέχεια, μετά τη δεκαετία του ΄60 και ΄70, ιδρύθηκαν νεότεροι συνοικισμοί, άμεσο αποτέλεσμα της αστυφιλίας. Οι υπάρχοντες οικισμοί (Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εύοσμος, Πεντάλοφος κ.ά.) ενσωματώθηκαν και αποτέλεσαν τον λειτουργικό ιστό της νεοσύστατης Μητροπόλεως. Πρόσφατα, μετά το 1990, όλες οι παραπάνω περιοχές απέκτησαν μία νέα δυναμική με τους «νεοπρόσφυγες».

Όταν ιδρύθηκε η Μητρόπολη υπήρχαν μόλις είκοσι ενορίες, διάσπαρτες στον εκτεταμένο χώρο ποιμαντικής ευθύνης της. Όμως, οι νεόκοποι κάτοικοι των περιοχών αυτών, έχοντας πάντοτε ως σημείο αναφοράς την Εκκλησία και το ζωτικό της κύτταρο, την Ενορία, προσπάθησαν, με αξιοσημείωτο μεράκι και ζήλο, να δημιουργήσουν και να καταξιωθούν. Στον αγώνα τους αυτό στάθηκε αρωγός και πρωτοστάτης η τοπική Εκκλησία με το πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό έργο της. Σήμερα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, λειτουργούν 45 ενορίες, 10 ενοριακά συσσίτια, 1 παιδικός σταθμός, 3 ξενώνες φιλοξενίας, παιδικές κατασκηνώσεις και πολλά αλλά προς ωφέλεια και εξυπηρέτηση των πιστών.

Συμβούλια

1. Μητροπολιτικό Συμβούλιο
Πρόεδρος : Ο Σεβασμιώτατος κ.κ.Βαρνάβας
Μέλη : 1) Πρωτοπρ. Στέφανος Βασιλείου,
2) Πρωτοπρ. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης,
3) κ. Ελένη Σπίτσα-Δεβελάσκα (τ. Αεροπαγίτης),
4) κ. Νικόλαος Καραγώγος Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας,
5) κ. Νικόλαος Κολαβιάς, Εκκλ. Σύμβουλος,
6) κ. Γεώργιος Καραμήχος, Εκκλ. Σύμβουλος.
Εισηγητής : Ο Πρωτοσύγκελλος π.Διονύσιος Πατσάνης
Γραμματέας : Ο Αρχιμανδρίτης π.Ιάκωβος Κιζιρίδης
2. Επισκοπικό Δικαστήριο
Πρόεδρος : Ο Σεβασμιώτατος κ.κ.Βαρνάβας
Μέλη : Ο Πρωτοπρ. π.Βασίλειος Καλλιακμάνης
Ο Πρωτοπρ. π.Γεώργιος Μίλκας
3. Τοπικό Κ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε.
Πρόεδρος : Ο Σεβασμιώτατος κ.κ.Βαρνάβας
Μέλη : Ο Πρωτοσύγκελλος π.Διονύσιος Πατσάνης
Ο Πρωτοπρ. π.Ιωάννης Δημητριάδης Λογιστής