ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Δ’ εβδομάδα των Νηστειών το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου  τελέστηκε,  στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Δημητρίου Συκεών τη Δευτέρα 20  Μαρτίου 2023, του  Αγίου  Ελευθερίου Σταυρουπόλεως την Τρίτη  21 Μαρτίου 2023, του Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023,του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων στις 7.00μμ την   Πέμπτη 23  Μαρτίου 2023.

Στο Ιερό Ευχέλαιο στον Άγιο  Δημήτριο  Συκεών ομιλητής ήταν ο π. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης , ο οποίος ανέπτυξε το θέμα « περί μετανοίας»

Ο π. Στυλιανός Αναστασόπουλος, στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως ανέλυσε την περικοπή του Ευαγγελίου στην οποία αποτυπώνεται η σκηνή της συνάντησης του Κυρίου με τον Ζακχαίο.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης ο π. Βασίλειος Μήλιος παρουσίασε μια γενικότερη εισαγωγή για το Ιερό Μυστήριο και ανέλυσε διεξοδικά την ωφέλεια που προσφέρει στην ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος ομιλητής ήταν  ο π. Ιάκωβος Φώτογλου,  ενώ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμπελοκήπων τη διακονία του λόγου επωμίστηκε ο π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης με θέμα «την προσευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου»

Ο π. Γεώργιος είπε μεταξύ των άλλων: «Υπάρχει μία προσευχή, που είμαι βέβαιος πως σχεδόν όλοι την γνωρίζετε. Είναι μία προσευχή που προσδιορίζει την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γιατί τη λέμε μόνο σε αυτήν την περίοδο. Μία προσευχή μετανοίας, που ανοίγει τους ορίζοντές μας. Μία προσευχή η οποία υπάρχει σε όλες ανεξαιρέτως τις ακολουθίες αυτής της κατανυκτικής περιόδου. Μάλιστα, σε μερικές ακολουθίες εμφανίζεται και δύο φορές. Μία παλαιά προσευχή , η οποία όμως περιγράφει πολύ βαθειά την ανθρώπινη ψυχή και τον αγώνα της, το μυστήριο και την προοπτική της. Είναι η προσευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Ο Όσιος Εφραίμ λοιπόν, ζητάει από τον Κύριο μας να τον απαλλάξει από τέσσερα μεγάλα πάθη, την αργία, την περιέργεια, την φιλαρχία και την αργολογία, και τον παρακαλεί να λάβει ως δώρο τέσσερις εκπληκτικές αρετές, τη σωφροσύνη, την ταπεινοφροσύνη, την υπομονή και την αγάπη.

Εμείς σήμερα θα σταθούμε για λίγο στο τρίτο μέρος αυτής της προσευχής και θα επιχειρήσουμε μία σύντομη ερμηνεία και ανάλυση της φράσης «δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου».

Ζητούμε λοιπόν σε αυτό το τρίτο μέρος τη μεγάλη ευλογία, αντί να ασχολούμαστε με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του αδελφού μας, να κοιτάζουμε τα δικά μας πραγματικά σφάλματα. Λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, τον οποίο η Εκκλησία μας προβάλλει την ερχόμενη Κυριακή, ότι ακόμα κι αν ζούσε ο άνθρωπος εκατό χρόνια και κάθε μέρα έριχνε δάκρυα όσο είναι το νερό του Ιορδάνη ποταμού, δεν θα μπορούσε να ξεπλύνει τα πραγματικά του ελαττώματα και δεν θα μπορούσε ποτέ να τα διακρίνει. Πρέπει να έχει ο καθένας μας τη στοιχειώδη αυτογνωσία, ότι διακατεχόμαστε από πάθη, αδυναμίες και αμαρτίες. Ο καθένας μας έχει το δικό του φορτίο των παθών και των αδυναμιών και με αυτό και μόνο πρέπει να ασχοληθεί. Αυτό θα πει αυτογνωσία. Να αντικρύζω τα δικά μου σφάλματα και να μην κατακρίνω τον αδελφό μου, να μην τον καταδικάζω μέσα μου είτε με τον λόγο, είτε με την εσωτερική σκέψη είτε με την κρίση μου.

Έτσι, αν ξεκινήσουμε την πνευματική μας πορεία με αυτό το φρόνημα και αν την αναβαπτίσουμε σε αυτό το πνεύμα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατάσταση και κατάκτηση των αρετών. Τότε ο Θεός θα δώσει αυτές οι αρετές να διακρίνουν και τη ζωή μας σε κάποιο βαθμό, αλλά κυρίως θα δώσει να ανθίσουν αυτές στο έδαφος των πνευματικών κοινοτήτων μας, στο έδαφος της ίδιας μας της Εκκλησίας, της οποίας όλοι είμαστε μέλη. Γιατί πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο ζωής μας, για να αλλάξει έπειτα και ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Αν ζούσαμε ως Εκκλησία αυτήν τη καθαρότητα, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για κάθαρση. Όταν στην Εκκλησία μας κυριαρχεί η σωφροσύνη, η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η αγάπη, τότε τι θέση έχει η λεγόμενη κάθαρση; Τότε δεν θα ήμασταν Εκκλησία που της απαιτούν κάθαρση, αλλά θα ήμασταν κοινωνία που θα χόρταινε από γνήσια μαρτυρία πίστεως και ζωής».

 Των Ιερών Ευχελαίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς να συνεχίσουν τον πνευματικό αγώνα και την  άσκηση προγευόμενοι την χαρά της Αναστάσεως.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72177720306971472]