ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον γραφικότατο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στα Πεύκα ιερούργησε, την Κυριακή 21 Ιουνίου2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας αφού ιχνογράφησε τη σκηνή της συνάντησης του Κυρίου με τους πρώτους μαθητές Του σχολίασε τα εξής: ο Κύριος περιπατών παρά  την θάλασσαν της Γαλιλαίας βλέπει τον Πέτρον και τον Ανδρέαν και τους καλεί «Δεῦ­τε ὀ­πί­σω μου, καὶ ποι­ή­σω ὑ­μᾶς ἁ­λι­εῖς ἀν­θρώ­πων.  Ο δὲ εὐ­θέ­ως ἀ­φέν­τες τὰ δί­κτυ­α ἠ­κο­λο­ύ­θη­σαν αὐ­τῷ». Οι Απόστολοι γίνονται τα αγκωνάρια, οι θεμέλιοι λίθοι στο Οικοδόμημα της  Αγίας Εκκλησίας.

Ο προσεκτικός παρατηρητής της σκηνής διαπιστώνει ότι σε αυτό το κάλεσμα δεν υφίσταται διάλογος μεταξύ του καλούντος Χριστού και των προσκεκλημένων μαθητών. Ο Χριστός καλεί στο αποστολικό αξίωμα χωρίς να διαπραγματεύεται, χωρίς να προσυπογράφει κάποια συμφωνία. Η πρόσκλησή Του προϋποθέτει την άνευ όρων παράδοση.

Οι μαθητές αποδέχονται την πρόσκληση και «ευθέως»,  αμέσως εγκαταλείπουν τα δίκτυα τους, εγκαταλείπουν όλα τα δικά τους και ακολουθούν το Χριστό.

Αξίζει ακόμα να προσεχθεί ότι ο Κύριος δεν επιλέγει τους μαθητές Του από τον κύκλο των ισχυρών, των νομομαθών, των ιθυνόντων του θρησκευτικού κατεστημένου της εποχής, αλλά τούς  επιλέγει από το χώρο των αγράμματων καταπονημένων αλιέων. Ο Κύριος διακρίνει το ζήλο τους τον ιεραποστολικό, τη γνησιότητα του χαρακτήρα τους και τους καλεί να μοιραστούν μαζί Του το βάρος της αποστολικής ευθύνης. Τους προβιβάζει από την τάξη των ψαράδων στην τάξη των Aποστόλων και τους καθιστά στους αιώνες κριτήριο της ζωής όλων των πιστών.     

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157714801759393]