ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε την ημέρα της αποτομής της Τιμίας κεφαλής του αγίου Ιωάννου, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Ο πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ.  π. Βασίλειος  Καλλιακμάνης είχε το διακόνημα του λόγου. Ο π. Βασίλειος με ενάργεια και γνήσια θεολογικό λόγο έδωσε στο εκκλησίασμα τα χαρακτηριστικά της πνευματικής φυσιογνωμίας του Τιμίου Προδρόμου: “είναι πράγματι μέγιστος των προφητών ο Τίμιος Πρόδρομος, γιατί ήταν  Μάρτυρας της αληθείας, μάρτυρας της ασκήσεως και μάρτυρας του αίματος. Ο ασκητής της ερήμου, Ιωάννης προκαλεί με την παρρησία και την ενάρετη ζωή του το φθόνο των  ισχυρών, των παροικούντων στο παλάτι. Ο φθόνος είναι πάθος δαιμονικό, δυσδιάκριτο. Οι πρωτόπλαστοι στερούνται τον Παράδεισο από το φθόνο του πονηρού, ο πάγκαλος Ιωσήφ πωλείται από τα αδέλφια του από φθόνο, ο Κύριος καταδικάζεται σε θάνατο από φθόνο.

«Φιλίας αρρώστημα» χαρακτηρίζει  το φθόνο ο Μέγας Βασίλειος. Στον αντίποδα στέκεται ο άνθρωπος του Θεού,  όπως ο Τίμιος Πρόδρομος, με πρόσωπο αειλαμπές, φωτεινό, ιλαρό! Ας αποκεφαλίσουμε τις κεφαλές των παθών και ας αγωνιστούμε να ετοιμάσουμε την οδόν Κυρίου”.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157715746220192]