ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Εύοσμο τελέστηκε τη Τρίτη 24 Αυγούστου 2022, Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, στο διακόνημα του κηρύγματος ο Πατήρ Γεράσιμος Τσουλπάκης αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου και την μεγάλη Του προσφορά στην παιδία του Ελληνικού Έθνους. 

Την Επομένη ημέρα Τετάρτη 25 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Ο Σεβασμιώτατος, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, ο  οποίος, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος πέρυσι κ φέτος που η πατρίδα μας γιόρταζε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Ο Άγιος Κοσμάς ανήκει στη χορεία των σποριάδων που, για το καλό του Γένους, περιδιάβαιναν τις πόλεις και τα χωριά και με ιεραποστολικό ζήλο, με υπακοή, με ταπείνωση, έριχναν  στην ψυχή του υπόδουλου γένους το σπόρο της λευτεριάς. 

Ο Άγιος Κοσμάς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, υπενθυμίζει παντού ότι η παιδεία, η μόρφωση είναι ο μοχλός για τη δημιουργία ελεύθερου κράτους, αφού υπογράμμισε το ιεραποστολικό φρόνημα του Αγίου, την ευρύνοια του, το ζήλο του για την Ορθοδοξία, την αγάπη του για το Έθνος, κάλεσε το εκκλησίασμα να μιμηθεί τον «μέγα αθλητή, το κλέος των Ορθοδόξων»  και να αποδοθεί σε αγώνες ιερούς. 

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72177720301576239]