Δελτίο τύπου

 «Μνμην γειν τχθημεν παρ τν γων κα θεοφρων Πατρων μν, πντων τν π’ αἰῶνος Θε εαρεστησντων, π δμ χρι κα ωσφ το μνστορος τς περαγας Θεοτκου, κατ γενεαλογαν, καθς Εαγγελιστς Λουκς στορικς ριθμσατο, μοως κα τν Προφητν κα τν Προφητδων»

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: σε κλίμα ιδιαίτερα κατανυκτικό, που νοηματοδοτούνταν από  τα ιερά ψάλματα, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο.

Ο Σεβασμιώτατος , αφουγκραζόμενος το βηματισμό του Άχρονου μέσα στον ανθρώπινο χρόνο, αποτύπωσε ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος  την εκστατική αγάπη του Θεού, που από άκρα συγκατάβαση, ενδύεται την ανθρώπινη σάρκα για να συναντήσει τον πεπτωκότα άνθρωπο, να  συνδιαλλαγεί μαζί Του , να τον αποκαταστήσει στην «αρχαία δόξα».. .να τον κάνει συγκληρονόμο των αιωνίων αγαθών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο τον π. Γεώργιο Μπέκα, απονέμοντάς του συγχρόνως και το οφίκιο του πνευματικού .

Μια μικρή ομάδα από μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της Μητροπόλεως έψαλε κάλαντα συμμετέχοντας έτσι στη μεγάλη Δεσποτική Γιορτή.

Ποια είναι όμως η βαθύτερη σημασία της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας ; 

Το πρώτο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου που ακούσαμε σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, περιλαμβάνει δύο ενότητες. Στην πρώτη, την εκτενέστερη, μας παρουσιάζει τη γενεαλογία του Χριστού, από τον Αβραάμ μέχρι τον Δαβίδ και τέλος μέχρι τον Ιωσήφ, τον μνήστορα της Παναγίας. Μέσα από αυτή την απαρίθμηση των προπατόρων του Ιησού, ο ευαγγελιστής Ματθαίος θέλει να μας δείξει ότι πρώτον, ο Χριστός είναι όντως ένα υπαρκτό πρόσωπο της ιστορίας, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δέουσα απάντηση σε όλους εκείνους που κατά καιρούς αμφισβήτησαν ή αμφισβητούν την ιστορικότητα του Ιησού. Δεύτερον, ότι όντως είναι υιός του Δαβίδ, καθότι σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Θεού όπως αυτές εκφράστηκαν στις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, η σωτηρία του κόσμου και η λύτρωση επρόκειτο να προέλθει “εκ σπέρματος Δαυίδ”. Και τρίτο, κάνοντας εκτενή αναφορά μέχρι τον Αβραάμ, για να δείξει ότι η γέννηση του Χριστού αποτελεί την κατάληξη του μακραίωνου σχεδίου του Θεού και της προετοιμασίας του ανθρώπινου γένους για τη σωτηρία και τη λύτρωση του κόσμου.

 

Το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως εύχεται σε όλους:

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

 

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157676194174202]