Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό ο οποίος τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας στο Παιδικό Χωριό Φιλύρου.
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του επικεντρώθηκε και ανέπτυξε τον υμνογραφικό στίχο « δια του Σταυρού Σου πολίτευμα»: « Ο Χριστός πορεύεται ανά τους αιώνες ιώμενος και λυτρούμενος και εγκαθιδρύει έτσι τη Βασιλεία Του, το ουράνιο πολίτευμα. Η Θεία Λειτουργία αρχίζει με τη φράση « Ευλογημένη η Βασιλεία…». Η Βασιλεία του Θεού χαρίζεται στους ταπεινούς, στους ελαχίστους, σε αυτούς που αγαπούν , που προσεύχονται. Το πολίτευμα του Θεού εγκαθιδρύεται δια του Σταυρού. Ο Σταυρός άλλοτε όργανο θανάτου, σύμβολο αδυναμίας, καθώς πάνω του τανύσσεται ο Χριστός, μετουσιώνεται σε όργανο σωτηρίας. Αυτό το πολίτευμα του Σταυρού χαριτώνει τους ήρωες και τους μάρτυρες της πίστεως. Ένα ατελείωτο νέφος μαρτύρων αποτελεί το πολίτευμα του Σταυρού. Ο Συναξαριστής σήμερα θα μας συστήσει τρεις μάρτυρες, τρία πρόσωπα, τις Αγίες Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, των οποίων τα ονόματα υποστασιοποιούν μεγάλες αρετές. Μένουμε άφωνοι, όπως άφωνοι έμειναν και οι δικαστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μπροστά στο σθένος, στη δύναμη της ομολογίας, στη φλογερή αγάπη για το Χριστό που πυρώνει την καρδιά των τριών μαρτύρων και τις ωθεί στην περιφρόνηση του θανάτου. Μένουμε άφωνοι μπροστά στην καρτερία και στην ψυχική δύναμη της μητέρας τους Αγίας Σοφίας, η οποία θα αφήσει την τελευταία της πνοή πάνω από τον τάφο των τριών κοριτσιών της, αφού πρώτα πρόσφερε στο Θεό ό, τι πιο πολύτιμο είχε. Με το μαρτύριο των παιδιών της που αποτέλεσε και το δικό της προσωπικό μαρτύριο επικύρωσε την αγάπη και την αφοσίωσή της στο Θεό».
Τον Αρχιερατικό Εσπερινό παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Στη χαρά της πανήγυρης του Παιδικού Χωριού συμμετείχε μικρή αντιπροσωπεία της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως « Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» με τα μελωδικά της τραγούδια.
Εκ του Γραφείου Τύπου

[justified_image_grid ng_gallery=102]