ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε κατανυκτικά στο πανηγυρίζον ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου, το οποίο κοσμεί το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Ο π.Αλέξανδρος Καρακάσης με γλαφυρότητα επεσήμανε τα εξής: η Εκκλησία μας δίνει δυνατά πρότυπα για μίμηση και αποδεικνύει έτσι διαχρονικώς ότι ο χριστιανικός τρόπος ζωής είναι εφικτός. Η βιοτή των Αγίων αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο νικιέται αμαρτία. Ο άγιος Φίλιππος, τον οποίο σήμερα τιμούμε,  βοήθησε απόρους, έβγαλε δαιμόνια, ίδρυσε Εκκλησία. Ήταν Απόστολος, αλλά συγχρόνως υπήρξε και πρότυπο οικογενειάρχου: οι κόρες του βίωσαν το κήρυγμα του Ευαγγελίου, το οποίο έβλεπαν ενσαρκωμένο στη ζωή του πατέρα τους.

«Την του Λόγου δόξαν διηγούμενος»: ο άγιος Φίλιππος πρόβαλε μόνον το Χριστό. Η ζωή του και το κήρυγμα του υπήρξαν απολύτως Χριστοκεντρικά.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι με  εισήγηση του μακαριστού Διονυσίου ο άγιος Φίλιππος καθιερώθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδας ως ο προστάτης των εργαζομένων στον εμβληματικό Οργανισμό των Σιδηροδρόμων. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τον π.Αθανάσιο Παπαθανασίου για τους καλούς κόπους του για τον ευπρεπισμό του Ιερού Παρεκκλησίου.

Στο ιερό αναλόγιο, ο π.Νικόλαος Αναγνώστου με τη συνοδεία του, από τον Ιερό Ναό του αγίου Λουκά, απέδωσε μελωδικότατα τους υμνολογικούς κανόνες του Εσπερινού.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 [justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157716343984063]