Δελτίο τύπου

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου  τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη, πολύτιμο συνεργάτη του Σεβασμιωτάτου. Ο κ. Νιγδελης ο οποίος  είναι   Διευθυντής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως βραβεύτηκε  για το σημαντικό και πλούσιο έργο του όσον αφορά την ανάδειξη και διάδοση του πολιτισμού των «Αλησμόνητων Πατρίδων».

Ακολουθει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:

 “Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Νίγδελη για την ουσιαστική συμβολή του στην διάδοση και γνωστοποίηση του Μικρασιατικού Πολιτισμού διά του πανθομολογουμένως σπουδαίου έργου του, για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Εκκλησία σάς τιμά σήμερα όλως ιδιαιτέρως για την πολυετή και λίαν επιτυχή ενασχόλησή σας με την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και, εν γένει, τον πολιτισμό των Πατρίδων της ευλογημένης Μικρασιατικής Γης. Της Γης, η οποία γέννησε τον μέγιστο των ποιητών, τον Μελησιγενή Όμηρο, και τους μεγάλους Ίωνες φιλοσόφους. Της Γης, όπου εξαπλώθηκε το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού με κήρυκα τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο τον Ουρανοβάμονα. Της Γης, η οποία αγιάσθηκε από τον Ιερό Πολύκαρπο, τον Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και πλήθος άλλων Ιεραρχών, μαρτύρων, ασκητών και, εν γένει, ανθρώπων του Θεού, που βίωσαν την αλήθεια και το φως του Χριστού και πορεύθηκαν με πιστότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Νίγδελης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τα σεβαστά Μέλη της Δ.Ι.Σ. και τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την εξαιρετική αυτή διάκριση στο πρόσωπό του.”

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Ο Κωνσταντίνος Νίγδελης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Νομική και στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε ως Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ίδρυσε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών, το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στα οποία είναι και υπεύθυνος. Επίσης, διατελεί μέλος της Επιτροπής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, και παρουσιάζει την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του Σταθμού 4Ε: «Μνήμες, Αλησμόνητες Πατρίδες».

Γενικά, έχει συγγράψει και εκδώσει εκατοντάδες άρθρα, μελέτες και βιβλία, τα οποία αφορούν κατεξοχήν θέματα των αλησμόνητων πατρίδων.

Για το όλο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε κατ’ επανάληψη από φορείς του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα, μεταξύ των οποίων: το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, την Ακαδημία Αθηνών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφφίκιο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72177720305162875]