ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια ακόμα κατασκηνωτική περίοδος ολοκληρώθηκε φέτος στις 18 Αυγούστου 2018 για την Γ΄ κατασκηνωτική περίοδο κοριτσιών στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως στο Ποσείδι Χαλκιδικής.
Παιχνίδια, αγιογραφικά μαθήματα και εκπαιδευτικές ομιλίες ήταν μόνο μερικά κομμάτια από το παζλ των αναμνήσεων που διαμορφώσαμε αυτές τις μέρες όλοι μαζί εκεί.
Από την πρώτη κιόλας μέρα τα παιδιά παίζοντας το παιχνίδι της ονοματοδοσίας ανακάλυψαν τόσο το όνομα της κατασκηνωτικής περιόδου που για φέτος ήταν: “Άγιο Πέλαγος” όσο και τα ονόματα των ομάδων τα οποία είναι νησιά και άγιοι που έζησαν και διακόνησαν στα αντίστοιχα νησιά της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος τα ονόματα των ομάδων ήταν:
1η Κρητη – Άγιος Τίτος
2η Ρόδος – Άγιος Φανούριος
3η Εύβοια – Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
4η Κάλυμνος – Όσιος Σάββας ο Νέος
5η Αίγινα – Άγιος Νεκτάριος
6η Πάτμος – Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
7η Θάσος – Άγιος Ιωάννης ο Ράφτης
8η Σκόπελος – Άγιος Ρηγίνος
9η Χίος – Αγία Μαρκέλλα
10η Πάρος – Όσιος Αρσένιος
11η Κίμωλος – Οσία Μεθοδία
12η Νάξος – Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς
Στην κατασκηνωτική μας περίοδο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Μητροπολίτη μας και πνευματικό μας πατέρα, κύριο κύριο Βαρνάβα το Σάββατο 11 Αυγούστου, ο οποίος έφαγε μαζί μας μεσημεριανό φαγητό, άκουσε τα κατασκηνωτικά μας τραγούδια και μίλησε στα παιδιά, ενώ στο τέλος της επίσκεψής του βγήκε αναμνηστική φωτογραφία με την κατασκηνωτική μας περίοδο.
Μέσα σε άλλα, η κατασκήνωση μας φιλοξένησε κάποιους ομιλητές με σκοπό να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τα παιδιά.
Ο κύριος Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, αξιόλογος ιστορικός και απόφοιτος της φιλοσοφικής σχολής, μίλησε και συζήτησε με τα παιδιά για τη: “Σύγχρονη ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος.”
Επιπλέον η κυρία Μαρία Μυρωνίδου – Τζουβελέκη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας και μίλησε στα παιδιά για τις αρχές της σωστής διατροφής.
Ακόμα, ο υπεύθυνος του Ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας μαζί με την πρεσβυτέρα, μίλησε με τα παιδιά και δείπνησε μαζί μας τραγουδώντας μαζί μας κατασκηνωτικά τραγούδια.
Επιπρόσθετα, ο αρχιδιάκονος πάτερ Γεώργιος επισκέφθηκε και εκείνος μαζί με την οικογένειά του την κατασκήνωση, έφαγε μαζί μας και έζησε λίγη από την χαρά μας.
Βέβαια από μια κατασκήνωση δεν θα μπορούσαν ποτε να λείπουν τα παιχνίδια. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, οι σταθμοί λούνα παρκ, η ανακάλυψη στοιχείων και το πρωτάθλημα νεροβόλεϊ ήταν μόνο μερικά από αυτά.
Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μη κάνουμε λόγο για τις βραδιές μας στο θεατράκι όπου η εκάστοτε ομάδα ψυχαγωγίας παρουσίαζε στους υπόλοιπους αυτο που προετοίμασε και έπειτα ακολουθούσε κάποιο παιχνίδι ή δραστηριότητα, όπως για παραδειγμα ήταν η βραδιά γνωριμίας, στην οποία η ομάδες έπρεπε να παρουσιάσουν κάποιο έθιμο ή παράδοση ή χορευτικό από το νησί τους παραθέτοντας λίγα λόγια για αυτό.
Η εκδρομή μας στην μύτη του Ποσειδίου έκανε έδωσε και αυτή μια ξεχωριστή πινελιά, μιας και τα παιδιά περπάτησαν, έφαγαν όλα μαζί και τραγούδησαν.
Τέλος, στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κατασκήνωση τελέστηκε ο εσπερινός στον οποίο ψάλλαμε τα εγκώμια της Παναγίας μητέρας μας, τελώντας την περιφορά του επιταφίου της. Η κατάνυξη και η προσευχή εκείνης της ημέρας έδωσε στην καρδιά και στην κατασκήνωση ολάκερη μια ξεχωριστή χροιά προετοιμάζοντάς μας για την ημέρα που θα ακολουθούσε.
Εκ της κατασκηνώσεως
[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157694945481960]