Δελτίο τύπου

Στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στην Πολίχνη ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την  Δ’ Κυριακή των Νηστειών, 26 Μαρτίου 2017.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, έχοντας ως εφαλτήριο την Ευαγγελική Περικοπή μίλησε για τη δύναμη της πίστης η οποία «όρη μεθιστάνει», για την εκούσια υποταγή στο θέλημα του Θεού της Υπεραγίας Θεοτόκου, για τη ζωοποιό χάρη του Θεού που διαφυλάττει τον πιστό από τις ενέδρες του εχθρού της ψυχής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον κ.Θεόδωρο, νεωκόρο του Ιερού Ναού  .

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος και ευλαβικά παραθέτει :

π κλμαξι κλμακας πυκνς, Πτερ,
Τ
ς σς ρετς θες, φθασας πλου μχρι.
Χα
ρεν ωννης τριακοστ ξαναλων.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας πιθανότατα το 523 μ.Χ. στη Συρία. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας. Σε νεαρή ηλικία, παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως, ώστε να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Εκείνος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσευχή, τις θεολογικές μελέτες, την συγγραφική εργασία και την άσκηση. Πήγε στο Όρος Σινά, κοντά στον φημισμένο αναχωρητή Μαρτύριο, ο οποίος καθοδήγησε πνευματικά τον νεαρό Ιωάννη. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης, εκάρη μοναχός ενώ η φήμη των αρετών και της σοφίας του είχε ευρύτερα διαδοθεί. Γι’ αυτό πολλοί μοναχοί και λαϊκοί, αλλά και αξιωματούχοι έρχονταν στη Μονή για να ζητήσουν τη συμβουλή του. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Λόγω της διαβίωσής του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης. Μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής και κατόπιν απαιτήσεως των αδελφών δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Ιωάννη να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Εκοιμήθη εν ειρήνη περί το 606 μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».
Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το σύγγραμμά του, «η Κλίμακα» διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου και την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Εκ του Γραφείου Τύπου

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157680127680820]