ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τρία δώρα, μία αποστολή»  ήταν το κεντρικό  θέμα που αναπτύχθηκε στη συνάντηση του Κύκλου Κυριών του Ιερού Ναού  Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2018.

Κάποιες από τις σκέψεις που ακούστηκαν έχοντας ως αφόρμηση άρθρο  του Μητροπολίτη  Κάλλιστου Ware:

«Ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριός μας, εισέρχεται μετά την Ανάσταση, κεκλεισμένων των θυρών, και εμφανίζεται, «ούσης οψίας», στους μαθητές Του. Κομίζει στους Αποστόλους τρία δώρα, και σε ανταπόδοση τούς δίνει την εντολή και τους παραγγέλλει να φέρουν εις πέρας μια αποστολή.

 Ποια είναι αυτά τα τρία αναστάσιμα δώρα και ποια η αποστολή που τα συνοδεύει;

Το πρώτο δώρο είναι το δώρο της Ειρήνης: «Ήλθεν ο Ιησους και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς ειρήνη υμίν» (Ιωάν. 20,19).

 Η ειρήνη σημαίνει μια αίσθηση κατεύθυνσης: όχι την απουσία πειρασμών και αγώνα – αυτά συνεχίζονται μέχρι τέλους της ζωής μας – αλλά την απουσία εκείνης της σύγχυσης, της παραζάλης και της αβεβαιότητας, που κάνουν τον άνθρωπο να παραλύει. Τέτοια ήταν η κατάσταση των μαθητών. Όταν είδαν τον Κύριό τους να πεθαίνει στον Σταυρό, απογοητεύθηκαν βαθιά και τράπηκαν σε φυγή, όπως τα πρόβατα χωρίς ποιμένα. Δεν είχαν ιδέα τι θα έπρατταν στη συνέχεια. Όμως τώρα που συνάντησαν τον αναστημένο Σωτήρα, έχουν πλέον μέσα τους ειρήνη. Έχουν μια αίσθηση προσανατολισμού και ξέρουν που πηγαίνουν.

Το δεύτερο δώρο είναι το δώρο της Χαράς: «εχάρησαν ουν οι μαθηταί ιδόντες τον Κύριον» (Ιωάν. 20,20).

Η απόγνωση που ένιωσαν οι μαθητές όταν είδαν τον Χριστό σταυρωμένο μετατράπηκε σε αγαλλίαση. Συντετριμμένοι προηγουμένως, ζαρωμένοι από τον φόβο πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες, μεταμορφώνονται έξαφνα από μια μεγάλη χαρά.

Το τρίτο δώρο είναι το σημαντικότερο όλων, είναι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος: «Ενεφύσησε και λέγει αυτοίς λάβετε Πνεύμα Άγιον» (Ιωάν. 20,22). Προεξοφλώντας την πλησιέστερη αποκάλυψη κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, ο αναστημένος Χριστός καθιστά τους Αποστόλους «πνευματοφόρους».

Αυτό, από μια άποψη, μπορεί κανείς να το δει ως το πλήρωμα του σκοπού της Ενσάρκωσης: όπως βεβαιώνουν οι Πατέρες, «ο Λόγος ενσαρκώθηκε για να μπορέσουμε εμείς να αξιωθούμε το Άγιο Πνεύμα».

Όμως τα δώρα υπάρχουν πάντα για να μοιράζονται με τους άλλους και να γίνονται χρήσιμα για το καλό των άλλων γι’ αυτό και το τριπλό δώρο κουβαλά μαζί του και μια πρόσκληση αποστολής.

 

Καθώς απέσταλκέ με ο πατήρ, καγώ πέμπω υμάς» (Ιωάν. 20,21): η Ειρήνη, η Χαρά και η χάρις του Αγίου Πνεύματος συνεπάγονται το στάλσιμο των Αποστόλων σε μια Αποστολή. Πρέπει να προεκτείνουν το έργο του Χριστού στον Χρόνο και τον χώρο, φέρνοντας το δικό Του μήνυμα συγχωρήσεως (Ιωάν. 20,23) στους απεγνωσμένους και εξουθενωμένους. Ενδυναμώθηκαν δια του Πνεύματος για να κομίσουν μαρτυρία: «υμείς δε έστε μάρτυρες τούτων» (Λουκ. 24,48)….

Κατά τον Μεσαίωνα, τα «πασχάλια μνήματα», οι κατασκευές δηλαδή εκείνες που ετοιμάζονταν για να στολίσουν κάθε Πάσχα τους αγγλικούς ναούς, έφεραν πάνω τους μια επιγραφή «Vincit qui patitur» – «Αυτός που πάσχει, νικά». Αυτό συνέβη με τον Σωτήρα μας και αυτό πρέπει να συμβεί και με μας ».

Η προβολή των διαφανειών  «Σταυρός και Ανάσταση» υπενθύμισε γλυκά πως «όποιου του πρέπει ανάσταση το Γολγοθά διαβαίνει».

Η όμορφη συνάντηση έκλεισε με την προσφορά μίας γλαστρούλας με  το καλλωπιστικό φυτό  της βιγόνιας  για….  να «μυρίσει» άνοιξη…

Εκ του Γραφείου Τύπου

[justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157694032352114]