Δελτίο τύπου

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε την Κυριακή  3 Δεκεμβρίου 2017,  το απόγευμα ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα,  στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο  στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός του ΓΕΣ  Αντιστράτηγος  κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος κ.Δημήτριος Μπίκος, πολλοί αξιωματικοί και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον κυρίως Ναό και τον αύλειο χώρο.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη  στην  γενναιόδωρη προσφορά του Στρατού, ο οποίος παραχώρησε το Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο στην Εκκλησία και δια της Εκκλησίας στον πιστό λαό του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος αντιπελαργίζοντας χάρισε στον Αρχηγό του ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου της Μητρόπολης, για να τον προστατεύει και να τον οδηγεί σε επιτελικές νίκες.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του  Εσπερινού, κατά τη διάρκεια του κεράσματος,  η Γυναικεία Χορωδία της Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» συμμετέχοντας στη χαρά της Πανήγυρης και αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στους υψηλούς επισκέπτες του Στρατού απέδωσε έντεχνα τραγούδια και καλαντίσματα.  

Ο Συναξαριστής παραδίδει για την αγία Βαρβάρα  

Ξίφει πατὴρ θύσας σε, Μάρτυς Βαρβάρα,
Ὑπῆρξεν ἄλλος Ἀβραὰμ διαβόλου.
Βαρβάρα ἀμφὶ τετάρτῃ χερσὶ τοκῆος ἐτμήθη.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η σύναξη της Αγίας ετελείτο στο μαρτύριο αυτής, στον Βασιλίσκο πλησίον της αγίας Ζηναΐδος.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ΄ άλλες Χώρες Αγία προστάτης  πυροβολικού. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως Προστάτης του όπλου αυτού το 1828 μ.Χ. όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία και παράθεση στη συνέχεια γεύματος όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυροβολητές.

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

   [justified_image_grid flickr_user=136043835@N03 flickr_photoset=72157689927879304]