τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθέριου στη Σταυρούπολη τελέστηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Σιατίστης  κ. Αθανασίου και συγχοροστατούντος του επιχωρίου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου κ. Βαρνάβα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος παρουσίασε με γλαφυρότητα τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας, ενώ τόνισε ότι η εν Χριστώ αγάπη, η αγάπη για το Χριστό, μας ωθεί σε κάθε είδους θυσία, ακόμη και της ίδιας μας της επίγειας ζωής.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμιλογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σχοινάς, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του παρουσίασε το θεολογικό και πνευματικό νόημα του μαρτυρίου του εορτάζοντος Αγίου συνδέοντάς με το σήμερα και συγκεκριμένα, με τον πνευματικό αγώνα του κάθε πιστού εναντίον των παθών του.

Λίγο πριν την απόλυση της Θειας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας απένειμε στον Ιεροψάλτη κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη Χρυσό Σταυρό του Γέροντος Μητροπολίτου Διονυσίου Α’, ως επιβράβευση για την πολυετή διακονία του στο αναλόγιο του Ιερού Ναού.

Ο άγιος Νεαπόλεως, ξεπροβόδισε τον άγιο Σιατίστης για την ακριτική επαρχία του εκφράζοντας πολλές ευχές και ευχαριστίες “γιατί με την ευλογητική του παρουσία πρόσθεσε έναν κρίκο στην αλυσίδα της παράδοσης που θέλει τις δύο Μητροπόλεις, Νεαπόλεως και Σιατίστης, να συνεορτάζουν τον άγιο Ελευθέριο και να συνδέονται με δεσμούς πνευματικής φιλίας”. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Πατσάνη, τους εφημερίους καθώς και όλους τους συνεργάτες του Ιερού Ναού, για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως.